Mi is az a HACCP?

Mi HACCP?

Ahogy már leírtam a HACCP egy mozaikszó, a tevékenység angol szavainak kezdőbetűiből állították össze: Hazard Analysis and Critical Control Points.

Hazard: Veszélyhaccp
Analysis: Elemzés
Critical: Kritikus
Control: Szabályozás
Points: Pontok

Mire is való a HACCP rendszer?

Egyszerűbben: a HACCP rendszer lényegében egy élelmiszer-biztonsági belső cselekvési-, kockázat-kezelő-, eszközrendszer az élelmiszer előállítás/tevékenység folyamatában.
Célja, hogy az élelmiszer a fogyasztókhoz teljes mértékig ellenőrzött formában, az összes egészségügyi és eljárási szabályt maradéktalanul betartva mindig a lehető legjobb minőségben jusson el. De a HACCP ennél jóval több, mivel az előállítót, a forgalmazót és az eladót is védi a nem kívánt helyzetektől és segít rendezett, követhető formába önteni az élelmiszer előállítását, kezelését, a végfelhasználóig történő eljuttatását.

A HACCP törvényi háttere

A 852/2004/EK rendelet az élelmiszer higiéniáról:
II fejezet az élelmiszer-ipari vállalkozók kötelezettségei: 5. cikk

(1) Az élelmiszer-ipari vállalkozók a HACCP alapelvein alapuló folyamatos eljárást vagy eljárásokat vezetnek be, alkalmaznak és tartanak fenn.”

A hatósági ellenőrzések során a „2008. évi XLVI. törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről” értelmében az ellenőrök kérik és ellenőrzik is a HACCP meglétét, megfelelőségét és annak maradéktalan betartását:
„2008. évi XLVI. törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről

Az Országgyűlés felismerve, hogy az emberek biztonságos élelmiszerrel történő ellátásához a teljes élelmiszerlánc egységes és folyamatos hatósági felügyelete szükséges, az Európai Unió szabályozásával összhangban a következő törvényt alkotja:

Az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv részletes hatósági feladatai

(3) Élelmiszer-biztonsági feladatainak keretében az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv ellenőrzi:

d) az élelmiszer-vállalkozásoknál bevezetett „Jó Higiéniai Gyakorlatot”, a nyomon követési, az élelmiszer-visszahívási és a „veszélyelemzés, kritikus szabályozási pontok”-ra (HACCP) vonatkozó rendszerek, valamint az élelmiszer-vállalkozásoknál felhasznált tisztító- és fertőtlenítőszerek, fertőtlenítő eljárások megfelelőségét(kémiai kockázatelemzés), beleértve a rovar- és rágcsálóirtást is”

Utolsó módosítás: 2017. február 14. Balázs Zsuzsanna